Tmaar » Specials » Facebook privacy
Love will light up your world

Facebook: je privacy behouden!

Facebook: je privacy behouden! Facebook: leuk om berichten of foto’s te delen en om andere mensen te volgen in hun dagelijkse leven. Maar heb je wel over je privacy nagedacht? Facebook leert je steeds beter kennen en zet dit in voor het weergeven van relevante advertenties. Maar niet alleen Facebook kan profiteren van jou! Als jij je profiel zichtbaar maakt voor iedereen, kunnen bijvoorbeeld dieven weten wanneer jij op vakantie bent! Het is dus van groot belang je privacy op Facebook goed in te stellen.

Privacy

Veel mensen met een Facebook-profiel denken niet veel na over hun privacy. Maar wat betekent privacy nou precies? Volgens VanDale betekent privacy: ‘de mogelijkheid om in eigen omgeving helemaal zichzelf te zijn’. Dat betekent dus in het geval van Facebook dat je kunt plaatsen op je profiel wat je wilt, zonder dat iemand daar misbruik van kan maken. Dit kan een ernstig misbruik zijn, zoals een inbreker die leest wanneer jij op vakantie bent. Maar een toekomstige werkgever kan jou ook afwijzen vanwege die stap-foto’s die jij op je Facebook hebt staan. Het is dus van belang de instellingen van Facebook goed te hebben staan om van je privacy te kunnen genieten!

Bron: Opensource.com, Wikimedia Commons (CC BY-SA-2.0)Bron: Opensource.com, Wikimedia Commons (CC BY-SA-2.0)

Privacy op Facebook

Natuurlijk heeft Facebook een aantal instellingen om je privacy te waarborgen. Het is van belang dat je deze goed instelt. Een tweede optie voor meer privacy binnen Facebook is het maken van vriendenlijsten. Door deze vriendenlijsten kan je onderscheid maken tussen wie jouw berichten wel of niet te zien krijgt. Zo kan je dus alleen goede vrienden laten weten wanneer je op vakantie bent, in plaats van iedereen die met je bevriend is op Facebook (zoals kennissen).

Project-X Haren

Een al oudere naam, project X, kwam in 2012 weer naar voren: een meisje uit Haren nodigde 78 vrienden uit via Facebook voor haar 16e verjaardag. Helaas had zij de privacy instelling verkeerd staan: iedereen met een Facebook account kon naar haar feestje komen. Door het bekende sneeuwbaleffect kwamen er duizenden bezoekers, wat resulteerde in zo’n 17 duizend euro aan schadevergoedingen nadat er rellen waren uitgebroken. Dus denk ook aan je privacy instelling als je een evenement maakt!

Advertenties op Facebook

Facebook laat jouw advertenties zien in en naast je nieuwsoverzicht. Deze advertenties kunnen gebaseerd worden op jouw surfgedrag (dus op andere websites) en jouw likes van pagina’s binnen Facebook zelf. Ook hiervoor heeft Facebook bepaalde instellingen, om deze persoonlijk gemaakte advertenties te voorkomen.
Schrijf mee!